Verschillende manieren om je zwembad te verwarmen

Niks is lekkerder dan zwemmen in warm water. Als je in Nederland woont is zwembadverwarming niet weg te denken. Heel logisch, aangezien in Nederland we geen warme zomerse temperaturen hebben. Als je elke dag van je zwembad wil genieten is zwembadverwarming noodzakelijk. Je hebt verschillende soorten zwembadverwarming, zoals houtgestookte zwembadverwarming, pompjes en andere soorten. In dit artikel worden verschillende manieren besproken om je zwembad te verwarmen. 

De normale zwembadpomp 

Een zwembad warmtepomp is de meest voorkomende soort pomp. Het is een energiezuinige en effective manier om het water van het zwembad te verwarmen. Het werkt als volgt: het gas comprimeert tot een hoge druk en daardoor zal de temperatuur stijgen. Het warme gas dat ontstaat komt vrij in een warmtewisselaar. De warmtewisselaar die in de pomp zit, geeft de warmte direct af aan het zwembadwater dat er doorheen stroomt. En zo wordt het water verwarmd. 

Met zonne-energie

Als je op een duurzame manier je zwembad wil verwarmen kan je het doen met zonne-energie. Er bestaan zogenoemde zonnecollectoren die je zwembad kunnen verwarmen. Het is alleen prijzig om ze aan te schaffen, maar daarna is het zeker de moeite waard. Het enige nadeel is dat je afhankelijk bent van het weer. Als de zon niet schijnt, kan ook het water niet verwarmd worden. Daarnaast verwarmen zonnecollectoren je zwembadwater niet zo snel als bijvoorbeeld een warmtepomp. De zonnecollectoren bestaan uit zwartematten gemaakt van speciale absorbeerbuisjes. Dit is veruit de meest duurzame manier om je zwembad te verwarmen. Alleen in de winter kan het lastiger zijn om je zwembad verwarmd te krijgen. Er is dan natuurlijk minder zon. 

Houtgestookte zwembadverwarming

Houtgestookte zwembadverwarming is ook een relatief duurzame manier om je zwembad te verwarmen. Ook is het relatief goedkoop. Je kan niet alleen je zwembad ermee verwarmen, maar ook hottubs kunnen er mee verwarmd worden. Tegenwoordig met de stijgende prijzen van het gas, is dit al helemaal ideaal. Het scheelt je een hoop energiekosten. 

Elektrische zwembadverwarming

Een  elektrische zwembadverwarming verwarmd door dat zwembadwater langs een spiraal wordt gepomt. Zo wordt het zwembadwater warm. Een fijn voordeel aan een elektrische zwembadverwarming is dat het een heel compact product is. Daarnaast maken ze bijna geen geluid.. Het grootste nadeel is dat ze niet erg zuinig zijn. 

Houd de temperatuur warm

Natuurlijk is het belangrijk om het water te verwarmen. Maar wat eigenlijk even belangrijk is, is het warm houden van het water. Daarom is het handig om iets aan te schaffen waardoor het water warm blijft. Daarom is het verstandig om verwarmde zwembadbedekking te kopen. 

Hoe verwarm jij je zwembad? Of hoe zou jij het liefst je zwembad verwarmen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *