Wat is een whiplash?

Whiplash is een woord dat je vast vaak voorbij hebt horen komen, maar misschien weet je niet helemaal wat het nou is. Hoe ontstaat zoiets en wat is er dan precies aan de hand? Je weet vast wel dat een whiplash bijna altijd ontstaat tijdens een ongeluk. Waarom is dat eigenlijk zo? Dat zit zo: de oorzaak van een whiplash is een verrekking van de nekspier. Deze verrekking ontstaat als het hoofd met kracht eerst naar achteren en dan naar voren wordt geslingerd, bijvoorbeeld bij een aanrijding van achteren. 

Symptomen

De klachten die ontstaan, kunnen erg lijken op de klachten die men ervaart bij een hersenkneuzing. Als je na het ongeval klachten krijgt bij het cognitieve functioneren, moet je goed opletten waar je last van hebt en naar een arts gaan. Dit gaat om klachten zoals vergeetachtigheid, een verminderd concentratievermogen, hoofdpijn, duizeligheid, een overgevoeligheid voor geluid en licht, emotionele instabiliteit, en slecht kunnen slapen en vermoeidheid. 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld gebaseerd op wat er bekend is van het ongeluk en de klachten die ervaren worden. Het lastige bij een whiplash is dat er geen aantoonbare hersenschade is, wat bij een hersenkneuzing wel het geval is. Daarom is de diagnose bij een whiplash lastiger te stellen. Naast klachten over het cognitieve functioneren, ervaar je bij een whiplash ook nek- en hoofdpijn. Heb je last van cognitieve klachten en nekpijn, dan moet je sowieso medische hulp zoeken of advies vragen. Ook als de diagnose lastig is, is er hulp beschikbaar.

Gevolgen en behandeling 

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na zo’n zes maanden. Helaas is er bij een minderheid sprake van chronische klachten. Omdat een whiplash dus lastig aan te tonen is, kan er een hoop geregel aan te pas komen wat betreft medische zorg en vergoedingen. Weet wel dat je, als jij aangereden bent, recht hebt op een schadevergoeding. Dat kan je regelen met een advocaat die jou gaat helpen met het proces. Zoek bijvoorbeeld eens op “letselschade advocaat doetinchem”. Er zijn wel behandelmethodes, maar omdat de whiplash zo’n omstreden begrip is, is er niet een heel duidelijke behandeling. Direct na het ongeluk is rust belangrijk en kan ook het dragen van een halskraag helpen. Ook het aanleren van een betere lichaamshouding kan een positief effect hebben. Er zijn ook medicijnen die de symptomen bestrijden. Het is hartstikke vervelend om letselschade over te houden aan een ongeval. Maar doe er vooral alles aan om de klachten zo snel en zo goed mogelijk aan te pakken.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *