Zo gaan jouw tuinmeubelen jaren langer mee

We willen er natuurlijk het liefst nog even niet aan denken, maar de zomer raakt op zijn eind en daar staat de herfst alweer voor de deur. De zomerkleding verdwijnt langzaamaan uit de winkels, de herfstachtige buien laten zich alweer zien en de tijd voor warme chocolademelk in plaats van een verfrissende cocktail breekt straks aan. Onze tuinmeubelen zullen we dit jaar dan ook niet meer heel veel gaan gebruiken, maar volgend jaar willen we hier natuurlijk weer optimaal gebruik van kunnen maken. Niet alle tuinmeubelen zijn bestand tegen weer en wind, zo heeft dat houten tuinbankje wel wat onderhoud nodig maar die metalen tafel kun je prima laten staan. Hoe je jouw tuinmeubelen het best kunt onderhouden lees je hier.

 

Onderhoud van metalen tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn in verschillende materialen te verkrijgen, waaronder metaal. Deze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar zijn ook nog eens goed bestand tegen weer en wind. Een win-win situatie dus. Ga wel na van welke metaalsoort de meubelen zijn gemaakt. Gegalvaniseerd metalen meubelen zijn beschermd tegen roesten door een laagje zink en hebben bijna geen onderhoud nodig. Hetzelfde geldt voor gepoedercoate stalen meubelen. Het frame is bedekt met een coating dat vocht en vuil afstoot. Een krasje of beschadiging zou wel een roestplek kunnen worden, dit kun je bijwerken met een lakstift.

 

Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Kunststof is in principe goed bestand tegen weersinvloeden, maar kunnen na verloop van tijd toch dof en vuil worden. Veel tuinmeubelen zijn gemaakt van kunststof omdat je er super veel kanten mee op kunt en in oneindig veel kleuren leverbaar zijn. Die kunststof tuinstoel kun je het best even behandelen met protector spray, waardoor vocht en vuil minder makkelijk in het materiaal trekt. Maak de stoelen een of twee keer per jaar goed schuin met een mild schoonmaakmiddel en zachte borstel. Ga niet aan de slag met een hogedrukspuit of chemische schoonmaakmiddelen. Voor een extra lange levensduur zet je de meubels in de winter het best binnen of onder een zeil.

 

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Of je nu tuinmeubelen hebt van eikenhout, essenhout, beuken of een andere houtsoort, ze hebben goed onderhoud nodig. Maak je daarom twee keer per jaar goed schoon met een zachte borstel en speciale reiniger. Wrijf de meubels daarna in met een dikke laag olie, het liefst met een borsteltje. Na een kwartiertje intrekken veeg je het laagje olie met een droge doek weg  en jouw meubels zijn weer een half jaar bestand tegen weer en wind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *